keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Muodin kiertokulku


Noin vuosi sitten törmäsin kirjakaupassa Fashion: 150 Years Couturies, Designers, Labels nimiseen "eepokseen", jonka on kirjoittanut Charlotte Seeling. Kirjan nimestä voi jo päätellä, että se sisältää sivutolkulla asiaa muodin historiasta aina tähän päivään saakka. Se kattaa niin vanhat couturen kuninkaat kuin nykymuodin seuratuimmat suunnittelijat (ainakin joitain näistä.) Myös faktatietoja menneiden vuosikymmenien trendeistä on sisällytetty kirjaan näkyvästi.
Päädyin äsken pitkästä aikaa hipelöimään kirjaa. Kaivoin sen hyllystä ja kelailin, että painaapa se paljon. 500 sivua pelkkää asiaa, eikä mitään turhaa tai ylimääräistä laitettu mukaan. Painavaa tekstiä (kirjaimellisesti) muodista ja sen historiasta kiinnostuneille ihmisille. Täydellistä. Kuppi kuumaa kahvia, kirja kainaloon ja sohvalle.
Jos muotialalla haluaa pärjätä, on selvää, että täytyy pystyä tuntemaan myös sen historiaa. Siinä mielessä kirja onkin erittäin opettavainen ja palkitsee mukavasti lukijansa. Kirja etenee kronologisesti couturen syntymästä tämän päivän suunnittelijoihin. Legendaaristen muotitalojen kuten Balenciagan, Chanelin, Diorin ja monien muiden synnystä oli vain mielenkiintoista lukea ja ilo huomata, että asiat eivät tapahtuneet aivan kädenkäänteessä, ainakaan monien kohdalla. Siinä sivussa oli mahtavaa katsella couturea jostain vuosien takaa. Ei voinut olla toteamatta sitä seikkaa, että vaikka monissa asuissa mallit olivat vanhentuneet, samat ideat elävät edelleen nykypäivänä. Muoti kun kiertää itseään, vähän niin kuin maa aurinkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti