tiistai 20. maaliskuuta 2012

Classy or trashy?


Kuka on tyylikäs? Kuka määrittelee kuka milloinkin on tyylikäs? Kaikilla meillähän on oma mielikuvamme tyylikkyydestä, mutta se mikä toisen mielestä voi näyttää hyvältä ja tyylikkäältä, voi jonkun toisen mielestä olla jotain aivan muuta.
Sana tyyli tuo minulle heti ensimmäisenä mieleen persoonallisuuden. Minusta tyyliin kuuluu olla persoonallista ja omanlaista meillä jokaisella. Ei tarvitse olla ”très chic” ollakseen chic. Ei tarvitse pukeutua Burberryn trenssiin, kiikuttaa kädessään Hermèksen Birkiniä tai Chanelin 2.55:ta. Tyylikkyys kumpuaa sisältä – meistä kaikista, vaikka joissain tapauksissa se näyttää olevan enemmän siellä hämärän rajamailla.

Suomalaisethan tyypillisesti ovat tuulipukukansaa, mutta löytyy täältä tyyliäkin ja persoonallista sellasta. Muistan lukeneeni erään ulkomaalaisen katumuotikuvaajan blogista hänen mietteitään Helsinkiläisestä katumuotiscenestä. Hän kuvasi melko hyvin suomalaisia pukeutujia persoonallisiksi, hieman venäläisvaikutteisiksi, mutta silti aina löytyy se scandinaavinen minimalistisuus jota me täällä tunnumme kunnioittavamme yhä edelleen.
Minimalistisuus – ainakin minun kirjoissa – on vain hyvä. En tykkää, kun asuihin tungetaan turhaan mitään ylimääräistä, enkä hirveemmin nauti katsella katukuvassa ihmisiä, jotka on pukeutunu kaikkiin sateenkaaren väreihin.  Olen mieleltäni erittäin eloisa, vois jopa sanoa, että kirjava, mutta pukeutumisessani ja tyylissäni tämä kirjavuus harvoin näkyy. Tyyliäni kuvailisin mieluummin tummaksi, minimalistiseksi, mutta silti tykkään lisätä aina muutaman twistin asuihini. Twistien ei aina tarvitse olla räiskyviä, vaan ne voimat olla myöskin hyvin hentoja yksityiskohtia, joihin kiinnittää huomiota vain tarkemmalla vilkaisulla.

Tässä kiteytyy aika mainiosti eräs trendi, jota omaan pukeutumiseeni aion lisätä; raa'at reunat. Lisäks toi käärmenahkaclutch ei olis myöskäään huonompi hankinta.
 Värienkäyttöni on melko köyhää. Vaatekaapista pursuaa mustaa. Ja harmaata, mutta lähinnä mustaa. Myös sinisen erilaisia sävyjä löytyy, mutta lähinnä on pysytty siinä laivaston(sinisessä) värissä. Kielletyllä listalla minun kaapissani on ehdottomasti oranssi JA kirkkaanvihreä. En voi kuvitella pukeutuvani oranssiin, se olisi jo vähän turhankin radikaalia. Toisaalta tämän hetkinen ongelmani onkin, että olen alkanut lämmetä tälle kielletylle värille nähtyäni sitä SS12- näytöksissä. Myös pastellit vanhat inhokkini ovat alkaneet näyttää hyvältä minunkin silmissäni ja voinkin kuvitella kevään ja kesän aikana niiden näyttävän jopa hyvältä, mutta tietenkin pienissä määrissä. Jos pukeutuisin päästä varpaisiin pastelliin, voisin oikeastaan oksentaa vain. Mutta vaikka tyylini on minimalistista, niin onko se tyylikästä? Eihän minimalistisuus takaa sitä tyylikkyyttä. Tässä tapauksessa vaatteiden istuvuus, materiaalivalinnat, tietty asusteiden yhdistely nousee avainasemaan. Muistan lukeneeni suomalaisesta muotilehdestä (en muista mistä) jonkun stylistin mietteitä ja hän painotti, että asuissa olisi hyvä olla erilaisia materiaaleja ja tekstuureja saadakseen asun näyttämään entistä elävämmältä. Tuo ohje on painautunut takaraivooni ja olen kokenut sen jopa erittäin hyväksi. Tästä hyvä esimerkki on esimerkiksi nahka ja villa, jotka yhdessä näyttävät toisistaan ne parhaat puolet. Kun päälleen on vetäissyt vanhan kirpparilta löydetyn villapaidan ja aina yhtä tyylikkäät biker-nahkatakin, niin ei voi kuin huokaista kuinka sitä, kuinka ne parhaat puolet molemmista materiaaleista nousee esiin; villan pehmeys, nahan kovuus.

 Luettuani tuosta erilaisten materiaalien yhdistelystä olen vieläkin enemmän kiinnittänyt vaatteissa oleviin materiaalilappuihin. Akryylineuleet olen jo pitkän aikaa jättänyt ostamatta, vaikka vaate voisikin sinällään näyttää hyvältä. Olen vain todennut jo monen monta kertaa, että sen ostaminen ei kaikesta huolimatta kannata. Vaate menettää useimmissa tapauksissa muotonsa jo ensimmäisellä pesukerralla ja sekös vituttaa. Tyylissäni onkin sen minimalistisuuden keskellä kiinni hyvistä kestävistä materiaaleista sekä värien käytöstä hyvällä maulla.
Ja lopuksi on ehkä hyvä mainita, että pukeutuessaan muodikkaasti ei voi taata sitä, että näyttää tyylikkäältä. Trendeistä on loppujen lopuksi hyvä vain kaapata ne parhaat päältä, mitkä itselleen sopii.

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

2 kommenttia:

  1. Tää oli hyvä teksti ja erittäin mielenkiintoinen aihe ylipäätään!

    VastaaPoista